×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

افزونه جلالی را نصب کنید.  .::.   برابر با : Thursday, 14 May , 2026  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
چراغ کشاورزی با برق روشن می شود/برق چراغ توسعه کشاورزی است

گزارش مکتوب، بخش: بازخورد تامین انرژی پایدار مشترکان کشاورزی

 چراغ کشاورزی با برق روشن می شود/برق چراغ توسعه کشاورزی است

نویسنده:نادر اسدی

بخش کشاورزی سومین مصرف کننده برق در کشور است در نگاه اول شاید کمتر باور پذیر باشد که بخش کشاورزی در رتبه سوم پر مصرف کشور باشد.اما دو مشترک پرمصرف دیگر یعنی صنعتی که در رده اول و خانگی به عنوان سومین مشترک پرمصرف قرار دارند.

اعداد و ارقام سه مشترک پرمصرف (۶۳۰هزارواحدصنعتی ،۳۲میلیون مشترک خانگی و۵۰۰هزار مشترک کشاورزی) در نگاه اول صورت مسئله ای سخت و دشوار ولی حل شدنی است .

چقدر خوب وزارت نیرو ،شرکت توانیر و مجموعه صنعت برق، مدیریت مصرف را یک راهکار دائمی برای حل پر مصرفی معرفی کرد تا چالش «ناترازی تولید و مصرف» اقتدار و پایداری شبکه سراسری برق را دچارنقصان وسستی نشود .

آموزش و فرهنگ سازی حلقه مفقودی است که برای هر سه ضلع مثلث پر مصرف های برق کار برد علمی و عملی دارد اما ابتدا با نگاهی کوتاه به داشته های صنعت برق و برنامه های آینده این صنعت ،سپس مشترکین کشاورزی را مرور خواهیم کرد.صنعت برق برای تامین برق مطمئن و پایدار ۴۰ میلیون مشترک در بخش‌های مختلف (خانگی، صنعتی، کشاورزی، تجاری ،معابر روشنایی و خدمات عمومی با همه توان شبانه روزی شبانه روزی با ظرفیت نامی ۹۰هزارمگاوات پای کار است تا برق مورد نیاز مشترکین تامین شود.

به گفته وزیر نیرو ظرفیت فعلی تا پایان چهار ساله اول ریاست جمهوری دکتر رییسی به ۱۲۰هزار مگاوات افزایش خواهد یافت تا زیر ساخت لازم برای توسعه همه جانبه کشور فراهم شود.

چراغ کشاورزی با برق روشن می شود

آمار نامه صنعت آب و برق براساس آمار سال گذشته از ۵۰۰هزار مشترک برق کشاورزی در کشور خبر می دهد.به گفته کارشناسان؛مشترکین برق کشاورزی ۱/۳درصد کل مشترکین کشور هستندکه با ۱۴/۹ درصد مصرف برق در رتبه سوم مصرف کشور قرار دارند.مشترکین بخش کشاورزی از تعرفه ۳–الف براساس پروانه بهره برداری مجاز به در یافت آب در ساعت محدود از شبانه روز هستند.

این گزارش حاکی است میانگین میزان استفاده مجاز آنان از برق در سال ۴۰۰۰ساعت است که معادل۱۱ ساعت در شبانه روز هست آمار نامه صنعت آب وبرق در فروردین سال گذشته با معرفی استانهای پر مصرف آورده است ؛استان کرمان با ۸۳درصد مصرف برق کشاورزی بیش از سهمیه تعیین شده در پر مصرفی اول است.

استانهای مشهد با ۷۸درصد وزنجان با ۷۷درصدبه ترتیب از لحاظ پر مصرفی بیش از سهمیه تعیین شده دوم و سوم هستند.ازنکات‌ قابل توجه این آمار می توان از مصرف خارج ازتعرفه ۷استان از۱۰استان اول کم آب کشور ، دارای بیشترین مصرف غیر مجاز اشاره کرد.

کمترین برداشت های غیر مجاز مربوط به گیلان و مازندران است که با۸درصد از عدد مورد تعهد خود در پروانه بهره برداری ازبرق استفاده کردند.طبق آمار ۱۲۰هزارمشترک کشاورزی اضافه برداشت برق دارند.

اضافه برداشت برق

به گفته کارشناسان میزان اضافه برداشت مشترکان کشاورزی در سطح کشور ۴هزارو ۴۰۲مگاوات است که در نوع خود عدد بسیار بزرگ است و نزدیک به ۴/۵نیروگاه‌۱۰۰۰مگاواتی در این پر مصرفی به هدر می رود .

اگرچه مصرف برق کشاورزی بیشتر روی چاه آب متمرکز است ولی گفته می شود که میزان مصرف مجاز مشترکین به بیش از ۲۰ساعت در هر روز می رسد .

کارشناسی ارزانی تعرفه های کشاورزی۳–الف، که در اصل برای حمایت از کشاورزان وحمایت از تولید است به عنوان یکی از عوامل مصرف بی رویه یا بیش از سهمیه تعیین شده می دانند .

این کارشناس می گوید: افزایش تعرفه چاره کار نیست بلکه باید با آموزش های لازم در طول سال،مصرف بهینه آب و برق و دیگر نعمت های خدادادی به عنوان در همه جوامع شهری و روستایی جا باز کند و بسیار پر رنگ رعایت شودچون اعتقاد داریم به صورت علمی و عملی چراغ کشاورزی با برق روشن می شود ورونق می گیرد .

همچنین از بین ۳۱۹هزار و۷۸۷مشترک کشاورزی که تعرفه ۳–الف صنعت برق برای آنان صادر شده است ،۳۷ درصد از پر مصرف های برق هستند.زمان استفاده از چاههای کشاورزی رعایت اوج مصرف در ساعت تعیین شده نقش اساسی در پایداری برق برای همه مشترکین داردمشترکین کشاورزی روزانه در ۵ساعت از پیش تعیین شده در بازه‌ زمانی ۱۱تا۱۸چاههای خود را از مدار خارج کنند کمک بزرگی به همه مشتر کین کشاورزی محسوب می شود و بدین سان دربقیه ساعات شبانه روز همه مشترکین می توانند ازبرق استفاده کنند.

آموزش ‌وترویج فرهنگ مدیریت مصرف در بخش کشاورزی در سال های قبل از انقلاب همانند سرباز معلم امروز ،سپاه ترویج بعد ازطی دوره آموزشی مابقی دوران خدمت سر باز ی را در روستاها سپری می کرد ودرمیان کشاورزان به عنوان یک عامل آموزشی هر آنچه را که مفید به فایده بود آموزش می داد وترویج می کرد اگرچه جهاد کشاورزی هنوز در شالیزارهای استانهای شمالی کشور در یکپارچه سازی اراضی کشاورزی کمبود اعتبار را بهانه می کند وحرکتی لاک پشتی دارد ولی پیشنهاد می شود وزارت نیرو می تواند استفاده از همه ظرفیت ها را به صورت کارشناسی طراحی کند تا سازمان تعاون روستایی که عمده کشاورزان از سهامداران آن هستند فقط به‌عنوان مغازه ارزاق عمومی ،یا توزیع کننده سموم افات همچنین از بین ۳۱۹هزار و۷۸۷مشترک کشاورزی که تعرفه ۳–الف صنعت برق برای آنان صادر شده است ،۳۷ درصد از پر مصرف های برق هستند.

زمان استفاده از چاههای کشاورزی رعایت اوج مصرف در ساعت تعیین شده نقش اساسی در پایداری برق برای همه مشترکین داردمشترکین کشاورزی روزانه در ۵ساعت از پیش تعیین شده در بازه‌ زمانی ۱۱تا۱۸چاههای خود را از مدار خارج کنند کمک بزرگی به همه مشتر کین کشاورزی محسوب می شود و بدین سان دربقیه ساعات شبانه روز همه مشترکین می توانند ازبرق استفاده کنند.

آموزش ‌وترویج فرهنگ مدیریت مصرف در بخش کشاورزی در سال های قبل از انقلاب همانند سرباز معلم امروز ،سپاه ترویج بعد ازطی دوره آموزشی مابقی دوران خدمت سر بازی را در روستاها سپری می کرد ودرمیان کشاورزان به عنوان یک عامل آموزشی هر آنچه را که مفید به فایده بود آموزش می داد وترویج می کرد.

اگرچه در طی سال های اخیر جهاد کشاورزی تلاشهای زیادی انجام داده است ولی هنوز در شالیزارهای استانهای شمالی کشور در یکپارچه سازی اراضی کشاورزی کمبود اعتبار را بهانه می کند وحرکتی لاک پشتی دارد .

ولی پیشنهاد می شود وزارت نیرو با استفاده از همه ظرفیت ها یک طرح جامع به صورت کارشناسی طراحی کند تا سازمان تعاون روستایی که عمده کشاورزان از سهامداران آن هستند فقط به‌عنوان مغازه ارزاق عمومی ،یا توزیع کننده سموم افات کشاورزی ،کودیا سم دفع آفات نباتی نباشد بلکه با استفاده از ظرفیت های جوانان خوش ذوق روستایی، کشاورزی بی نفس سنتی را به کشاورزی صنعتی ومکانیزاسیونی تبدیل کند آنگاه نقش بی بدیل صنعت برق در پویایی کشاورزی پر فروغ تر وچر اغ کشاورزی پر نورتر درخشان خواهد شد.

درهمین ارتباط کشاورزان خواستار حمایت دولت در نوسازی موتور های پمپاژ آب ،حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق وفراهم آوردن زمینه های آموزشی از طریق دوره فشرده در مساجد روستایی و مدارس با همکاری بخشداری ها ودهداری های محل سکونت کشاورزان شدند.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.