«پدافند غیر عامل ،حصول اطمینان از مصونیت وآمادگی کشور»
مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
ماهيت و ابعاد پدافند غيرعامل و توسعه آن در ايران
به قلم: سردار”عزيزاله ملکي”
فرمانده انتظامي استان گيلان
«جنگ در تاريخ حيات بشر به قدري اثرگذار بوده که به عنوان يک پديده اجتماعي پذيرفته شده است. بر همين مبنا، انسانها، عامل دفاع را در سطوح مختلف مورد استفاده قرار دادهاند و واژه «پدافند» به عنوان يک اصطلاح براي دفاع در ادبيات امروز اختصاص يافته که در دو بخش پدافند عامل و پدافند غيرعامل تعريف مي شود.
امروزه خوي تجاوزگر، زيادهخواه و سيريناپذير استکبار جهاني، پدافند غيرعامل را به يک امر حياتي براي کشورها مبدل ساخته و چنانچه کشوري نتواند با طرحريزي و اجراي صحيح پدافند غيرعامل، سلطهطلبي بيگانگان را خنثي کند؛ حيات سياسي، اقتصادي، اجتماعي و بهطور کلي، آينده خود را به خطر انداخته است.
پدافند غيرعامل يا «Passive Defense» به مجموعه اقداماتي اطلاق ميشود که مستلزم بهکارگيري جنگافزار نبوده و با اجراي آن ميتوان از وارد شدن خسارات مالي به تجهيزات و تأسيسات نظامي و غيرنظامي و تلفات انساني جلوگيري نمود و يا ميزان اين خسارات را به حداقل رساند.
در واقع؛ پدافند غيرعامل با اقداماتي نظير: پوشش، پراکندگي، فريب، مکانيابي، اعلام خبر، استحکامات، استتار و اختفاء سعي در کاهش آسيبپذيري در هنگام بحران، بدون استفاده از فعاليتهاي نظامي و صرفا با بهرهمندي از اقدامات غير نظامي، فني و مهندسي دارد.
رعايت اصول پدافند غيرعامل که شامل: انتخاب عرصه ايمن در جغرافياي کشور، پراکندگي عملکرد متناسب با تهديدات، مقاومسازي استحکامات، کور کردن سيستم اطلاعاتي دشمن و… ميشود به صورت بنيادي و زيربنايي، کشور را به سمت اهداف مهمي در زمينه دفاع سوق ميدهد.
برخلاف پدافند عامل که عهدهدار آن، نيروهاي مسلح هستند و با ابزار نظامي نظير سامانههاي ضدهوايي، مسؤوليت دفاع از کشور را به دوش ميکشند؛ در پدافند غيرعامل تمام نهادها، نيروها، سازمانها، صنايع و حتي عموم مردم نيز ميتوانند در حوزههاي عمراني، انرژي، حمل و نقل و ارتباطات، غذا و دارو، رسانه، اقتصادي، دفاعي، مخابرات و ديپلماسي نقش مؤثري ايفا کنند.
به عنوان مثال رخنه در اتحاد مردم و حاکميت، القاي حس نااميدي با هدف از بين رفتن عرق ملي و ناچيز شمردن دستآوردهاي کشور، يکي از آفندهاي غيرعامل است که دشمن بهکار ميگيرد و امروزه نيز عمده تمرکز خود را بر اين نوع تهاجم متمرکز ساخته است.
در مقابل چنين آفندي که بخش گستردهاي از جامعه را درگير خود کرده است، نيازمند پدافندي قوي و سازمانيافته در حوزه رسانهاي و عمليات رواني هستيم تا بتوانيم شبيخونهاي فرهنگي دشمن را خنثي سازيم.
امروزه در سطح کشور، شاهد تلاش فعالان فرهنگي و اجتماعي هستيم که در عرصه حقيقي و همچنين در فضاي مجازي، توسعه پدافند رسانهاي را دنبال ميکنند چرا که برخي باورهاي اشتباه، نظير داشتن تصور اغراقآميز از قدرت دشمن و تفکر نظامي نسبت به موضوع دفاع و پدافند غيرعامل در ميان عدهاي از هموطنان رواج دارد که ميتواند مانع رشد و موفقيت پدافند غيرعامل بهويژه در بخش فرهنگي شود.
بايد توجه داشته باشيم؛ عليرغم اينکه جنگها پيشرفتهتر و پيچيدهتر از گذشته شده است دشمن نيز مطلقا بينقص و بدون ضعف نيست بلکه آسيبهاي فراواني دارد که با تمرکز به قدرت خود ميتوانيم شکستهاي سنگيني به آنها وارد کنيم و در عين حال با استفاده از راهبردهاي پدافند غيرعامل از ايجاد خسارت در کشور تا حد زيادي پيشگيري نماييم.
مواردي همچون: بوميسازي علوم پدافند غيرعامل، بهرهمندي از نظرات مشاوران متخصص در اين حوزه، آگاهسازي آحاد مردم نسبت به فوايد و ضرورت اين نوع از پدافند و شروع آشنايي با پدافند غيرعامل از دوران دبستان براي نسلهاي آينده از جمله راهکارهايي هستند که ميتوانند در ارتقاء و گسترش پدافند غيرعامل در کشور کمککننده باشند.
انتظار ميرود با توجه به فرمايش مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) که فرمودند: «پدافند غيرعامل يک اصل براي هميشه است و نبايد با هيچ بهانه و توجيهي متوقف شود»، اقداماتي که در دست اجرا هستند و برنامهريزيهاي هدفمند کارشناسان، شاهد موفقيتهاي چشمگيري در عرصه پدافند غيرعامل باشيم.»
https://khategilan.ir/?p=57407